Att vara förälder innebär att man alltid möter nya saker att lära sig hantera. För mig var det ibland stressande och jag tvivlade på min egen kompetens som förälder. Framför allt när ”alla andra” verkade så trygga och visste precis vad och hur man skulle göra i olika situationer. Sanningen är nog den att alla föräldrar känner sig ovana och tvekande emellanåt. En del är bara lite bättre på att dölja det.

När mina barn var tonåringar skrev jag ner några reflektioner om att vara förälder:

När de var små handlade det om vems legogubbe som var vems, idag handlar det om ”internetkablar”. När de var små kämpade man för att få dem att somna, idag får man vara glad över om de vaknar innan de ska somna igen. När de var små oroade man sig över att de åt för lite, idag är den ständiga frågan ”Vad får vi för mat?” eller ”Har vi verkligen ätit kvällsmat?” När de var små kände man pressen att barnet skulle bli ”torrt” så tidigt som möjligt, även om de inte ville, idag får man knappt ut dem från toaletten. När de var små längtade man efter ”egentid”, idag blir man utkörd ur rummet för man stör. När de var små var man förtvivlad över att de alltid skulle bäras, idag lever man på en kram en hel vecka.

Om jag hade haft perspektivet som jag har idag, när barnen var små, skulle jag nog ha hanterat flera saker med en axelryckning och låtit det bero. Men det jag vet idag kunde jag inte ha vetat då.

När jag ser tillbaka så har tiden gått väldigt fort. Allt varar inte för evigt, ta vara på det som är i den tid som är, barnen växer upp fortare än man tror.

Och tänk, de blev ju faktiskt riktigt bra!

I Furubackskyrkan har vi genomfört en föräldrakurs för föräldrar med barn i åldern 0-10 år. Där har vi tagit del av undervisning och samtalat med varandra om att vara förälder, dess svårigheter och glädjeämnen. Innehållet i kursen vill stärka dig som förälder och ge dig redskap in i vardagliga situationer tillsammans med ditt barn.

Vi hoppas att erbjuda kursen igen, så håll ögonen öppna om du är intresserad

/ Sara Blinge, pastor i Furubackskyrkan


Här kommer några citat från kursen:

”Jag har aldrig fått så många tips och råd tidigare, och att samtidigt få tid att prata och diskutera med andra föräldrar har varit väldigt skönt. Efter varje samling har jag tänkt att jag önskade att jag gått den här kursen tidigare. Jag hoppas fler får chansen!”
/ Victor, pappa till två barn

”Att få umgås och diskutera med andra föräldrar var både givande och trevligt! För mig blev kursen en fin möjlighet att lägga en bra grund inför mitt kommande föräldraskap.” / Sara